Mindenféle finomságos képek lesznek ebben a menüpontban.:P
Fincsi, mi?
Micsoda színek!
Csokii
Csoki bonbon!
szintén:D
Egy kis csokoládé mitológia:
A csokoládé története
Az első kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában. A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melyből kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai benszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt főként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.
Az első európai aki megkostólhatta a közép-amerikaiak titokzatos italát természetesen Kolombusz Kristóf volt. A kakaóbab első európai bemutatkozása viszont kevés sikerrel járt. Amerika felfedezése után spanyol hódítók szállták meg az azték birodalmat. Fernando Cortez elfoglalta a birodalom fővárosát és az azték állam kormányzójává neveztette ki magát. A legyőzött uralkodó felajánlotta a szent kakaóital, a forró csokoládé receptjét. Cortezt megnyerte az ismeretlen ital és magával vitte Európába. A spanyol királyi udvar volt az első hely ahol a titkos receptet kipróbálhatták. A csokoládéital már nagyobb sikerrel járt, mint a kakaóbab pár évvel korábban.
Más országokban is próbálkoztak a kakaóbab felhasználásával, de az eredmény túl keserű volt. Ennek oka, hogy a spanyolok féltve őrizték titkukat egyészen a 17. századig, mikor fény derült arra, hogy a csokoládét cukorral és vaníliával ízesítik. Az azték uralkodó - Montezuma - titkát idővel elfeledték és más termékeket, főleg kemény csokoládét készítettek a kakaóból. Az egyetlen hely a világon a Cadbury Csokoládémúzeum, ahol az eredeti recept szerint még ma is megkostólható a kakaóital. A titok szerint a gyógyhatású ital szerecsendió, fahéj, méz, vanília és chili felhasználásával készül.
A kakaófától a csokoládéig
Az örökzöld kakaófa egy évben kétszer hoz termést. A kemény héjú termést feltörik és a magokat a béllel együtt száradni, majd erjedni hagyják. Majd az ültetvényen a magokat zsákokba csomagolják, ez a kakaóbab. A csokoládégyárakban a magokat megtisztítják majd pörkölik. A pörkölt kakaóbabot apró darabokra törik, majd kakaómasszává darálják. Ebből préselik ki a kakaóvaj egy részét. A száraz maradványt kakaóporrá törik. A valódi csokoládéital kakaómasszát és kakaóvajat is tartalmaz. Édesítés és sűrítés után nyers csokoládé lesz belőle. Ebből készül - cukor és tejpor hozzáadásával - a barna színű tejcsokoládé. A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból és tejből készül. A különleges csokoládék - mint pl. a Cadbury - receptje természetesen nem ilyen egyszerű. A nagy múltú csokoládégyárak mindegyike saját, titkos receptjeit használja. A Cadbury-receptek egy része száz évnél is idősebb. Így aki Cadbury csokoládét vásárol egy darabka történelemet tarthat a kezében.
nevtelen55@citromail.hu
(cukorbaby, 2010.05.20 17:51)